De cruciale rol van herkeuringen

Als uitzendbureau of detacheringsbureau heb je te maken met een voortdurend veranderend personeelsbestand. Het is belangrijk om dan grip te houden op de kosten. Een van de meest onderschatte factoren die van invloed kunnen zijn op je bedrijfsvoering, zijn de premies die je betaalt voor arbeidsongeschiktheid en ziektekosten.

Wanneer een medewerker ziek uit dienst gaat en in de WIA (Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen) terechtkomt, kan dit grote gevolgen hebben voor de hoogte van de premies die je moet betalen. Herkeuringen kunnen hierbij een cruciale rol spelen.

Wat gebeurt er wanneer een medewerker ziek uit dienst gaat?
Wanneer een werknemer ziek uit dienst gaat, komt hij of zij na twee jaar ziekte (specifiek na einde LGU) in aanmerking voor een WIA-beoordeling. Dit kan leiden tot een gedeeltelijke of volledige arbeidsongeschiktheidsuitkering. Voor een werkgever, en zeker voor een uitzendbureau, kunnen deze uitkeringen leiden tot hogere premies. Omdat de WIA-kosten volledig of deels doorbelast worden aan de (ex-)werkgever. Uitzendbureaus die te maken hebben met veel kortdurende dienstverbanden, kunnen hierdoor extra hard geraakt worden. 

De impact van WIA op de premies
De WIA-premie die een werkgever betaalt, is afhankelijk van het aantal (ex-)medewerkers dat in de WIA terechtkomt en de mate waarin zij arbeidsongeschikt zijn verklaard. Hoe meer ex-medewerkers een uitkering ontvangen, hoe hoger de premie voor het uitzendbureau wordt. Deze premieverhogingen kunnen snel oplopen. Vooral als meerdere medewerkers ziek uit dienst zijn gegaan en een WIA-uitkering ontvangen. Deze hoge premies hebben betrekking op jouw totale loonsom, wat echt in de papieren kan lopen. Door actief te monitoren wie van jouw ex-werknemers in de WIA terechtkomt en te checken of een herkeuring mogelijk is, kun je invloed uitoefenen op de premiehoogte. Als een herkeuring leidt tot een lagere arbeidsongeschiktheidspercentage of volledige hersteldverklaring van een ex-medewerker, kan dit de uitkering en daarmee de doorbelaste WIA-premie voor jouw bedrijf verlagen. 

Wanneer is een herkeuring zinvol?
Herkeuringen kunnen vooral zinvol zijn wanneer er sprake is van:

  1. Verbeterde gezondheidstoestand van de ex-medewerker: In sommige gevallen kan een medewerker zich sneller herstellen dan verwacht. Of zijn er nieuwe medische inzichten die een herbeoordeling van de arbeidsongeschiktheid rechtvaardigen.
  2. Nieuwe re-integratiemogelijkheden: Soms zijn er nieuwe mogelijkheden ontstaan voor re-integratie die tijdens de oorspronkelijke WIA-beoordeling nog niet aanwezig waren.
  3. Foutieve of onvolledige beoordeling: De eerste WIA-beoordeling kan mogelijk op onvolledige informatie gebaseerd zijn. Een herkeuring kan dan leiden tot een lagere arbeidsongeschiktheidspercentage.

Actief beleid voeren loont
Door actief te kijken naar de status van jouw ex-werknemers in de WIA en herkeuringen aan te vragen wanneer dat zinvol is, kun je niet alleen bijdragen aan het herstel en de re-integratie van jouw ex-medewerkers. Je kunt ook direct invloed uitoefenen op de kosten die je als uitzendbureau draagt.
Een strategische aanpak van verzuim en arbeidsongeschiktheid kan resulteren in aanzienlijke besparingen op je WIA-premies. Bovendien versterkt het de positie van jouw bureau als een verantwoordelijke werkgever, wat weer positief kan bijdragen aan je reputatie in de markt.

Conclusie: blijf aandacht houden voor ex-medewerkers
Voor uitzendbureaus is het van groot belang om niet alleen tijdens het dienstverband aandacht te besteden aan het verzuimbeleid. Maar ook na het einde van een dienstverband proactief te blijven. Herkeuringen van ex-medewerkers die ziek uit dienst zijn gegaan en in de WIA terecht zijn gekomen, kunnen leiden tot een verlaging van de doorbelaste WIA-premies. Dit is niet alleen gunstig voor de financiële gezondheid van jouw organisatie. Maar ook voor de betrokken medewerkers die mogelijk een nieuwe kans krijgen op de arbeidsmarkt. Of de uitkering krijgen waar ze recht op hebben. Met een goed doordacht beleid rondom herkeuringen kun je als uitzendbureau niet alleen kosten besparen. Er zijn voorbeelden beschikbaar waarbij herbeoordelingen bij uitzendorganisaties hebben geleid tot besparingen van meer dan € 100.000. Wat effect heeft op de premies in de jaren die nog komen.  

Wil je hier meer over weten? Neem gerust contact met ons op.

Inhoud