Factoring

Je cashflow beheren

Als uitzendbureau heb je te maken met veel verschillende uitdagingen. Eén daarvan is het beheer van cashflow. Je moet immers de salarissen van je uitzendkrachten betalen voordat je betalingen van je klanten ontvangt. Dat kan leiden tot liquiditeitsproblemen en vertragingen in betalingen. Een oplossing die voor uitzendbureaus interessant kan zijn, is factoring.

Wat is factoring?

Factoring is een financieringsvorm waarbij een derde partij, de factormaatschappij, de openstaande facturen van een bedrijf overneemt en daarvoor een vergoeding ontvangt. Het uitzendbureau krijgt hierdoor direct een groot deel van het factuurbedrag uitbetaald, waardoor de cashflow verbetert. De factormaatschappij neemt vervolgens het debiteurenrisico over en zorgt voor de inning van de facturen bij de klant.

Verbetering cashflowpositie

Factoring biedt uitzendbureaus verschillende voordelen. Ten eerste verbetert het de cashflowpositie van het bedrijf. Het uitzendbureau krijgt immers direct een groot deel van het factuurbedrag uitbetaald. Hierdoor kun je als uitzendbureau sneller je verplichtingen nakomen en bijvoorbeeld tijdig de salarissen van je uitzendkrachten betalen. Daarnaast neemt de factormaatschappij het debiteurenrisico over. Dit betekent dat het uitzendbureau zich geen zorgen meer hoeft te maken over het feit of klanten wel op tijd betalen. De factormaatschappij zal namelijk zelf zorgdragen voor de inning van de facturen. Dit biedt uitzendbureaus meer zekerheid en minder administratieve rompslomp.

Verbetering kreditwaardigheid

Ook kan factoring helpen bij het verbeteren van de kredietwaardigheid van het uitzendbureau. Doordat de factormaatschappij het debiteurenrisico overneemt, wordt het risico voor de financierende partijen kleiner. Dit kan leiden tot gunstigere kredietvoorwaarden en een verbeterde kredietwaardigheid.
Ten slotte kan factoring ook bijdragen aan de groei van het uitzendbureau. Het verbeteren van de cashflowpositie kan bijvoorbeeld helpen bij het aantrekken van nieuw personeel of het uitbreiden van het dienstenaanbod.

 

Interessant voor jou?

Factoring is een interessante optie voor uitzendbureaus die te maken hebben met liquiditeitsproblemen en/of moeite hebben met het innen van facturen. Door het overdragen van de facturen aan een factormaatschappij, verbetert de cashflowpositie van het uitzendbureau en neemt de factormaatschappij het debiteurenrisico over. Dit biedt meer zekerheid en minder administratieve rompslomp. Bovendien kan factoring bijdragen aan de groei van het uitzendbureau.