Onderschat de wet- en regelgeving in de uitzendbranche niet
Als uitzendbureau moet je voldoen aan de juiste en laatste wet- en regelgeving. Anders staan er flinke boetes te wachten. Maar voor een uitzendbureau met tal van verschillende medewerkers en branches waarin zij actief zijn, is het een hele taak om van alle wet- en regelgeving op de hoogte te zijn. De oplossing? De backoffice uitbesteden.
Waar komen je werknemers vandaan?
Veel uitzendbureaus hebben mensen in dienst die niet uit Nederland komen. Dat brengt andere wet- en regelgeving met zich mee. En voor medewerkers uit de EU gelden weer andere regels dan collega’s van buiten Europa.
Voor collega’s uit de EU geldt bijvoorbeeld dat je en deel van het brutoloon netto kunt uitkeren. Dit wordt bepaald door de hoeveelheid op en neer reizen naar het thuisland en door het bezit van een woning in Nederland én thuisland. Maar let wel: wat dat bedrag precies is en hoe het berekend wordt, verschilt weer per land.
Collega’s van buiten Europa zijn vaak kennismigranten. Om hen in Nederland te laten werken, moet je IND-referent zijn. Die aanvraag en procedure kosten veel tijd en moeite.
Besteed je de backoffice uit, dan wil je dat doen bij een partij die verstand heeft van het verlonen van buitenlandse medewerkers. Heeft de backofficepartij dit specialisme in huis, dan weet je dat je altijd voldoet aan wet- en regelgeving. Goed geregeld dus!
Continu veranderende cao’s
Als uitzendbureau heb je vaak te maken met verschillende cao’s als jouw medewerkers in diverse branches actief zijn. En dan heb je ook nog de cao voor uitzendkrachten. Die laatste wordt in augustus 2023 nog gewijzigd. Daarbij veranderen branchespecifieke cao’s zoals de logistiek en productie aan de lopende band. Jij moet overal van op de hoogte zijn en dat kost tijd.
Kies je een backofficepartij met het juiste specialisme, dan houden zij het tot in detail voor je bij. De juiste backofficepartij weet precies welke veranderingen plaatsvinden en zorgen dat jouw verloning klopt.
Zzp’ers: een vak apart
Bij het bemiddelen van zzp’ers moet je juist weer met hele andere zaken rekening houden. Een zzp’er die wordt bemiddeld, balanceert namelijk op een dun koord. Hoelang mag diegene op een opdracht blijven voordat de Belastingdienst vindt dat er sprake is van een dienstverband? En hoe zorg je ervoor dat iemand zzp’er blijft en niet in semi-loondienst raakt? Hoe ga je om met leiding en toezicht? Vragen waar jij je hoofd over kunt breken, maar waar een gespecialiseerde backofficepartij op ieder moment een antwoord op heeft.
Wetten na wetten
Wetten volgen elkaar in rap tempo op en hebben grote invloed op jouw werkzaamheden. De veranderingen worden ruim op tijd aangekondigd, maar dat neemt niet weg dat het je alsnog veel tijd kost om aan de veranderingen te voldoen. Een backofficepartij is hierin gespecialiseerd en zorgt ervoor dat jij aan alle wetswijzigingen voldoet. Zelfs voordat jij in de gaten hebt dat er iets is veranderd.