Begin het nieuwe jaar goed en kijk waar je kunt besparen
Het afgelopen jaar is voor veel ondernemers een lastig jaar geweest. De inflatie was nog nooit zo hoog en de kosten rezen de pan uit. De lonen van de medewerkers stegen fors en helaas kon niet alles worden doorberekend aan de opdrachtgever. Hierdoor staan de marges behoorlijk onder druk. Hoog tijd om te kijken of je hier en daar wat besparingen kan realiseren. Om je daarbij te helpen hebben wij een aantal tips voor je op een rij gezet.
Tip 1: controleer je Whk-premie
Als intermediair ontvang je van de belastingdienst in november van elk jaar de Whk-beschikking voor het daaropvolgende jaar. De belastingdienst stelt het percentage vast aan de hand van het totaalbedrag aan uitkeringen dat is uitbetaald aan de uitkeringsgerechtigden die waren verbonden aan jouw organisatie. Hierbij kijken zij naar de situatie van 2 jaar geleden. Dus de percentages voor 2023 worden berekend met informatie uit het jaar 2021.
Werknemers die ziek of arbeidsongeschikt uit dienst gaan, kunnen van grote invloed zijn op het premiepercentage dat je als intermediair betaalt. Werknemers belanden na 2 jaar ziekte op de instroomlijst van de intermediair. Aan de hand van deze lijst wordt bepaald hoeveel premie je moet gaan betalen.
Uit ervaring blijkt dat de Whk-premie in meer dan 30% van de gevallen niet juist wordt vastgesteld. In december 2022 jaar kwam de belastingdienst zelf met het nieuws dat ze veel verkeerde berekeningen hebben gemaakt.
De WhK-premie heeft een behoorlijke impact op de kostprijs en gaat over de gehele loonsom. Het is dus erg belangrijk om er zeker van te zijn dat deze premie klopt. Je kunt dit via Flexpartners op basis van no cure no pay laten controleren. Je kan de Whk premie tot 5 jaar terug laten herzien. Hiermee kun je een hoop geld besparen!
Tip 2: vergelijk je kostprijs
Besteed je je verloning uit aan een backoffice of doe je dit zelf? Het is altijd goed om te vergelijken en eens rond te kijken. De diverse backofficebureau’s hebben hun nieuwe tarieven weer bekend gemaakt en het loont om dit weer eens goed tegen het licht te houden. Doe je de verloning zelf, dan kan het zijn dat door bijvoorbeeld een hogere Whk premie je kostprijs dit jaar hoger uitkomt. Zeker als je 2 jaar geleden een hoge schadelast heb gehad. Het lijkt vaak goedkoper om de verloning zelf te doen met je eigen kostprijs. Maar als je echt alle kosten meeneemt, dan is dit lang niet altijd het geval. Denk hierbij aan personeelskosten, lidmaatschappen, certificeringen, voorfinanciering lonen. Wil je eens een objectief vergelijk maken? Dan hebben wij hiervoor een handig invuldocument ontwikkeld. Hiermee kun je checken of het goedkoper is om zelf je verloning te doen of om dit uit te besteden.
Tip 3: check je verzekeringen
Verzekeringen lopen vaak jaren door zonder dat je er naar omkijkt. Het afdekken van risico’s is iets wat iedere ondernemer moet doen. Maar soms is het goed om de verzekeringsportefeuille opnieuw door te lopen met een adviseur die jouw markt echt begrijpt. Ben je niet onderverzekerd? Of heb je juist zaken dubbel verzekerd? Ook hier kun je eenvoudig geld besparen.
Tip 4: Check je financieringen
In de uitzendbranche gaat veel geld om. Of het nu gaat om het voorfinancieren van de lonen van de uitzendkrachten, het aankopen van bedrijfsauto’s of het financieren van woningen voor bijvoorbeeld arbeidsmigranten. Vaak worden deze geldstromen extern gefinancierd en niet altijd tegen gunstige voorwaarden. Door deze geldstromen opnieuw te laten herfinancieren kan je vaak een hoop geld besparen.
Tip 5: bespaar op je vaste kosten
Het klinkt heel simpel, maar je kunt echt veel geld besparen door goed te kijken naar je vaste kosten. Iedereen heeft wel een abonnement op bijvoorbeeld een vakblad dat nauwelijks wordt gelezen. Kijk nog eens goed of deze abonnementen zinvol zijn. En kijk ook eens naar bijvoorbeeld het wagenpark. Veel bureaus hebben hun wagenpark zelf geleased of gekocht. Maak eens een berekening wat de totale kosten zijn van dit wagenpark. En kijk daarbij ook of deze auto’s allemaal fulltime ingezet worden. Vaak is het toch zinvoller om een auto te huren voor de momenten dat dit nodig is. Flexpartners werkt samen met een partner die allerlei flexibele vormen van vervoer aanbiedt. Met deze partner hebben wij scherpe afspraken gemaakt waar jij als ondernemer van kunt profiteren. Zo kan je al een auto inzetten vanaf € 10,- per dag.